sóbarlang terápia allergia gyógymód só barlang

 

Az asztma

Az asztma görög szó. Zihálást, nehézkes légzést jelent. Tüsszentési, köhögési rohamot és légszomjat okozhat. Ezek a rohamok azonban nem feltétlenül heves kimenetelűek. Az asztmát, is mint a szénanáthát valamilyen allergén anyag (spóra, humusz, vagy a házi porban, illetve állatszőrzeten előforduló atka) okozza, de az asztmás reakciók eltérő jellegűek és nem az orr nyálkahártyáján, hanem a mélyebb légutakban, a tüdőben hoz létre allergiás reakciót.

asztma

A levegőt a tüdőbe juttató, és azt onnan elszállító csövecskéket hörgőknek (bronchus) nevezzük. Ha a bennük áramló levegő a tüdőbe allergént juttat, a hízó sejtek működésbe lépnek, és hisztamin szabadul fel. A hisztamin kétféle hatást idézhet elő: A hörgőcskék izmait összeszorítja, amitől a cső beszűkül. Másodszor: a hörgők mirigyeit is aktivizálja, így azok több nyálkát termelnek, és a már amúgy is keskeny légutakat még jobban leszűkítik. A légzés emiatt nagyon nehézkessé válik. A mellkasi izmok erőteljesebben dolgoznak, hogy elősegítsék a légzést. A gyulladás és a nyálkaképződés megnehezíti az asztmás roham alatt a légzést.

Az asztma gyógykezelése. Az asztmában szenvedők többsége gyógyszeres kezelésre szorul. A készítmények egyes fajtáit a betegek inhaláló készülék segítségével lélegzik be. A gyógyszer egyenesen a tüdőbe jut, és ott gyorsan fejti ki hatását. Ez az eljárás gyors, de sok nemkívánatos mellékhatással járhat együtt tartós alkalmazása esetén. A leggyakrabban használt gyógyszerek a hörgőtágítók. Ellazítják a hörgő izomzatát és kitágítják a légutakat. Szteroidokat alkalmaznak a kezelések során, mert azok a hörgőkben képződő, és azt elzáró nyálka mennyiségét is csökkentik. A gyógyszeres terápia háromféle is lehet. Az asztmás roham alatti; a roham megelőzését szolgáló rendszeres; illetve a kettő együtt kombinálva. A belélegzett hörgőtágítók rövid időn belül elérik a hörgőket, ellazítják a simaizmokat, és kitágítják, megnyitják a légutakat.

az asztma

Ez a felvétel egy asztmás beteg tüdejéről készült.
A zöld, sárga, fehér területeken elégtelen az oxigénellátás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-mail: natur.mineral@gmail.com
Sóterápia - Sóbarlang - Allergia - Asztma